Videolaitteistot stream-käyttöön

B2:n ja yhteistyössä toimivien yhdistysten valikoimiin kuuluu kokoelma välineistöä live-nettivideolähetysten, eli striimien (stream) tekemiseen. Välineistöllä voi toki tehdä perinteistäkin videotaltiointia. Välineistön kasaaminen laajemmin alkoi loppuvuonna 2018 ja tarpeistoa yhä kerätään budjetin salliessa. Koronavuonna 2020 laitteistoihin on tehty huomattavia päivityksiä nettitapahtumien tarpeisiin.

Stream-ohjauskoneet

Saatavilla on stream-kaappauskoneita, jotka kulkevat lempinimillä MediaTunkki, MTK. Koneet ovat minitornikoteloisia i7-pöytäkoneita, jotka on varustettu Blackmagic Designin Decklink-kaappauskorteilla. MTK-koneiden käyttö on perusteltua etenkin laajemmissa tuotannoissa. Pienemmissä tuotannoissa läppäriratkaisut ovat yhä käyttökelpoisempia.

Yhteistä koneille on Windows-käyttöjärjestelmä ja hieman isompi SSD-tila paikalliseen tallennukseen. Sovelluksina käytetään useimmiten joko maksutonta OBS Studiota tai kaupallista vMixiä, jonka lisenssi on hankittu parille koneelle. Näiden avulla voi tuottaa videolähetyksiä esim. Youtubeen. Toki lainaaja voi asentaa koneisiin myös muita haluamiaan sovelluksia.

Ohjauskoneiden erittely

  • MTK1: ATX, i7-5930K, Quadro P1000, 32 GB, 256 GB NVMe+512 GB SATA SSD, 4x Decklink Mini Recorder 4K, vMix 4K -lisenssi
  • MTK2: ATX, i7-7700K, Quadro P2000, 16 GB, 256 GB NVMe+2x 512 GB SATA SSD, 2x Decklink Mini Recorder 4K
  • MTK3 on poistunut käytöstä Q4/2023


Pöytäkonemallisten ohjauskoneiden määrää on vähennetty, sillä yhä useampi toimista voidaan hoitaa teholäppärillä. Saatavilla on yht. 4 kpl Unisheen UC3200HS USB-kaappainpurkkeja, joissa on sekä SDI- että HDMI-tulo. Myös ao. Atem Mini -laitteet soveltuvat tähän hyvin, etenkin jos SDI:lle ei ole tarvetta. Nämä, yhdistettynä esimerkiksi medialäppäreihin, ajavat pääosassa tilanteita saman asian kuin aiemmin pöytäkoneet, logistisesti huomattavasti kompaktimmassa paketissa. Pöytäkoneen käyttö on perusteltua vain laajempiin tuotantoihin ja pari kappaletta tällaisia pidetään vastakin saatavilla.

Ohjauskoneiden tarvikkeet

Ohjauskoneisiin on saatavilla näyttöjä ja näppäimistöjä, joskin suosittelemme erittäin lämpimästi näiden hankkimista mahdollisimman läheltä tapahtumapaikkaa logistiikan helpottamiseksi.

Muut kaappauslaitteet

Saatavilla on Blackmagic Designin Atem mini -sarjan laitteita. Näillä voi laajentaa MTK-koneiden samanaikaisia kuvalähteitä, tai käyttää teholäppärien kanssa mobiiliin lähetysstudioon. Saatavilla on Atem Mini, Atem Mini Pro sekä Atem Mini Extreme ISO. Lisäksi saatavilla on yksi Atem Streaming Bridge, jota voi Pro/Extreme-mallien kanssa käyttää kenttätuotannon toteutuksessa.

Valo

Saatavilla on 4 kpl Vijim VL-3 RGB mobiileja led-paneeleja. Pakettiin sisältyy valojen lisäksi virtalähteet sekä jalustasarja.

Äänen tallennus

Saatavilla on Tascam US-4x4 sekä Behringer UMC204HD DACeja käytettäväksi esimerkiksi MTK-koneiden ja teholäppärien kanssa. Lisäksi pienempiä USB DACeja on muutamia. Myös miksereitä voi kysellä, saatavilla on muutama keskitason pöytämikseri 8-24 sisääntulon kokoluokassa. Useimmiten kuitenkin stream-koneet kytketään tapahtumapaikan saliäänen mikseriin, eikä mikseriä tarvitse tuoda.

Mikrofoneja ei ole tarkoitus hankkia suurta määrää, sillä useimmiten käytetään tapahtumapaikan laitteistoa. Stream-toteutuksia ajatellen olemme kuitenkin keränneet pienen kokoelman mikrofoneja. Saatavilla on 3 kpl DPA 4060, 2 kpl Rode Procaster sekä erityisesti Atemien kanssa hyvin toimivat 2 kpl Rode Wireless Go II -paketteja ja yksi perusmallin Rode Wireless Go. Lisäksi muutamia perusmallisia XLR-liitännäisiä käsimikrofoneja telineineen sekä muutamia perusmallisia langattomia käsi- ja madonnamikrofoneja. Omalla stream-studiollamme on lisäksi muutamia Shure QLX4-digitaalimikrofoneja.

Äänentoisto

Saatavilla on pieni kokoelma studiomonitoreja, sekä sarja kevyeen kenttä-äänentoistoon sopivia aktiivikaiuttimia (Behringer B208D, B212D) kaapeleineen ja jalustoineen. Lisäksi löytyy hieman isomman ympäristön paketti, jossa on mobiili räkki mikserillä ja vahvistimilla sekä 8 kpl passiivikaiuttimia.

Peruskuulokkeita on muutamia, lähinnä äänen monitorointiin MTK ym. laitteiden kanssa.

Private stream server

B2 voi tarjota myös lähetyskapasiteettia yksityiseen stream-lähetykseen, joissa esimerkiksi Youtube ei ole optio monimutkaisten tekijänoikeuskäytäntöjen vuoksi. Tämän käyttö edellyttää jonkin verran omaa web-osaamista sopivan katselunäkymän rakentamiseksi. Tiedustele tarvittaessa. Lähtökohtaisesti Youtube on kuitenkin lähes jokaiseen käyttöön paras optio.

Tracon ry:n kamerat ja tarvikkeet

Tässä kappaleessa mainitut tavarat ovat Tracon ry:n omaisuutta ja lainasta pitää sopia heidän kanssa. Koska nämä kamerat kuitenkin usein kulkevat MTK-koneiden mukana ja ne säilytetään samassa paikassa, ovat niiden tiedot saatavilla tässä.

Traconilta löytyy 3 kpl Telycam TLC-300 -sarjan PTZ- eli robottikameraa SDI- ja ethernet-liitännöillä, sekä ethernet-pohjainen PTZ joystick-ohjain. Kameroille on myös tukevat jalustat sekä SDI-kaapelit.

Traconin varastossa on myös muutama vanhempi Canon Legria -videokamera, jotka toimivat mainiosti keveinä ratkaisuja Atem Mini -kaapparin kanssa keveään stream-toteutukseen kenttäolosuhteissa.

Traconin valikoimissa on myös 2 kpl tehokasta 600 ledin paneelivaloa, joissa on säädettävä värilämpötila. Näihin on saatavilla myös täysikorkeat jalustat.