Helpdesk

Tälle sivulle on koottu tärkeimpiä asetuksia, käyttöehtoja ja muita tietoja, joita palveluidemme käytön yhteydessä voi tarvita.

Yleiset käyttöehdot

HUOM! Palvelukohtaisesti sovitut käyttöehdot tulee aina huomioida. Ohessa on listattu tärkeimmät yleiset käyttöehdot, mutta joihinkin niistä on saatettu tehdä poikkeuksia tapauskohtaisesti. Noudata aina ensisijaisesti mahdollisia henkilökohtaisesti saamiasi ohjeita.

Kaikessa toiminnassa on noudatettava Suomen lakia. Netin ei-kaupallisissa palveluissa erityisen tärkeitä ovat tietosuojalaki yhdistyslaki, laki sähköisen viestinnän palveluista sekä rikoslain luvut 11, 17 ja 24. Muista, että voit aina kysyä lisää epäselvyystilanteissa joko B2:n edustajalta, tai mieluiten asiaa avustavalta viranomaiselta. Erityisen hyödyllinen taho nettiaiheissa on tietosuojavaltuutetun toimisto joka auttaa mieluusti. Tietosuojateknisenä yksityiskohtana mainittakoon, että B2:n palvelimet, sisältäen varmuuskopiokohteet, sijaitsevat kaikki maantieteellisestä Suomessa, eikä mitään tietoa siirretä toimestamme maan rajojen ulkopuolelle.

Julkaistessa sivuilla materiaalia, joka ei ole soveliasta kaikille ikäryhmille, tulee osoittaa erityistä varovaisuutta sisällön suojaamiseen alaikäisiltä käyttäjiltä.

B2 ei rajoita verkkokapasiteetin käyttöä, mutta tarkkailee sivustojen liikennemääriä tarvittaessa. Mikäli teet sivuilla jotain poikkeuksellisen suurta julkaisua, etenkin kansainvälisesti, on hyvä idea olla siitä yhteydessä etukäteen. Tällöin voidaan tutkia esimerkiksi mahdollisuutta jakaa kuormaa laajemmin tai lisätä hetkellisesti kapasiteettia.

Käyttäjän on noteerattava parhaaksi katsomallaan tavalla Säätöyhteisö B2 ry:n tarjoama apu palvelunsa toteutuksessa. Esimerkiksi kotisivutilan tapauksessa asiallisesti muotoiltu ja sijoiteltu teksti- tai kuvamuotoinen maininta on sopiva ratkaisu. Helppo ratkaisutapa asiaa varten on B2:n linkkinappi, josta löytyy sekä taustallinen että transparentti versio.

Saatoyhteiso B2 ry   Saatoyhteiso B2 ry

B2:n palvelut tarjotaan sellaisenaan, vastikkeetta ja ilman takeita jatkuvuudesta tai toimintavarmuudesta. Yli kahdenmynnenen vuoden kuluessa palveluidemme toimintavarmuus on ollut prosentuaalisesti parhaiden kaupallisten Internet-operaattoreiden luokkaa ja aivan toimintamme alkuaikoina haetut palvelut ovat edelleen luotettavasti toiminnassa. Tavoitteemme on jatkaa vastakin palveluiden ylläpitoa erittäin pitkäjänteisesti. Epäkaupallisena tahona B2 ei voi kuitenkaan myöntää takeita tai vakuuksia toiminnan jatkuvuudelle. Paras ja varmin vakuus on huolehtia oman verkkotunnuksen hallintaoikeuksista, jolloin katastrofaalisen tilanteen sattuessa käyttäjä voi siirtää palvelunsa toiselle palveluntarjoajalle nopeasti ja luotettavasti.

Kotisivutila - Ayumu

Säätöyhteisö B2 ry:n tarjoama kotisivutila sijaitsee palvelimella Ayumu. Se otettiin käyttöön marraskuussa 2005 ja loputkin aiemmin Youzen-palvelimella sijainneet kotisivutilat siirrettiin sinne vuoden 2006 aikana. Käytössä on FTP-pääsy sivutilaan, päivittäiset varmuuskopiot, tietokantapalvelut sekä SSL-suojaus (oletusarvoisesti Let's Encrypt). Levytilaa on käytössäsi oletusarvoisesti 5 gigatavua ja lisätilaa on saatavilla asiallisia perusteita vastaan.

Sivutilan osoitemuoto on vapaa. Yleisesti ottaen suosittelemme käyttäjää hankkimaan oman verkko-osoitteen. B2 voi auttaa oman verkko-osoitteen hankinnassa ja tapauksesta riippuen myös maksaa sen rekisteröintimaksut. Hallinnollinen oikeus ja vastuu verkko-osoitteesta on kuitenkin poikkeuksetta käyttäjällä. Mikäli oman verkkotunnuksen käyttö ei ole mahdollista, käytössämme on muutamia yleisluontoisia verkko-osoitteita, joista voidaan myöntää aliosoitteita (xxx.osoite.fi).

Joidenkin sovellusten tapauksessa, kuten Wordpress, et välttämättä tarvitse mitään ao. tietoja, vaan kaiken hallinnan voi hoitaa verkkosivuilta.

FTP-palvelimen osoite on ayumu.ext.b2.fi. Käyttäjätunnuksen ja salasanan olet saanut hakemuksen yhteydessä. Mikäli tunnus ja/tai salasana on hukassa tai haluat vaihtaa salasanaa, ota yhteyttä B2:n edustajaan.

FTP-hakemistopuun juureen voit tallettaa tiedostoja, joita et halua www:n kautta näkyville. Tällaisia voivat olla vaikka yhdistyksen asiakirjat, jotka haluat varmennettuun paikkaan talteen. Voit tehdä vapaasti alihakemistoja. Siirrä www-sivut niille määriteltyyn alihakemistoon, joka on yleensä tehty sinulle valmiiksi. Mikäli tunnuksen alla on useampi verkkosivusto, on jokaiselle osoitteelle oma alihakemistonsa.

Varmuuskopiot säilytetään eri palvelimille ja tietoja voidaan palauttaa pyydettäessä. Normaali säilytysaika on 60-180 päivää ja varmuuskopiosykli kerran vuorokaudessa. On toki suositeltavaa ottaa myös omia varmuuskopioita, sillä B2 ei vastaa varmuuskopioiden toiminnasta.

Kaikki yleisesti tarvittavat palvelinohjelmistot ja -kirjastot ovat käytettävissä. Mikäli huomaat puutteita, ota yhteyttä - lisätoiminteita voidaan yleensä asentaa.

Shell - Youzen

Youzen on Säätöyhteisö B2 ry:n ensimmäinen palvelin, joka toimitti pitkään virkaa kotisivupalvelimena. Nyttemmin Youzen tarjoaa UNIX Shell -palvelua lähinnä yksityishenkilöille sovelluskehitystä varten.

Youzenin käyttöehdot ja toimintatavat on kuvailtu palvelimelta löytyvissä tiedostoissa. Tiedostojen nimet näkyvät tervetuloviestissä (motd) aina kirjautuessasi sisään.

Youzenin tunnuksen saa käyttöön myös monimutkaisempia web-kehitystarpeita varten.

WWW.IRC

Aikaa nähnyt, mutta yhä ylläpidossa oleva palvelu on web-pohjainen pääsy IRC-keskusteluverkkoon.

Sähköpostiohjaukset - Sakataki

Käyttäjän verkko-osoitteeseen voidaan liittää ohjausosoitteita. Tällöin esimerkiksi hallitus@yhdistys.fi tyyppinen osoite voidaan ohjata yhteen tai useampaan muuhun sähköpostiosoitteeseen. B2:n edustaja lisää halutut ohjaukset käyttöösi.

Sähköpostin välitysohjelmisto suorittaa yksinkertaisen roskapostitarkistuksen (Greylist, Spamassassin) kaikille sisään tuleville posteille. Pahimmat roskapostit suodatetaan heti saapuessa ja kaikkiin posteihin liitetään otsaketietoihin roskapostitestin tulokset. Viestejä ei tallenneta B2:n palvelimille ja lokitiedostoissa säilötään vaan lähettäjän ja vastaanottajan tiedot, ei viestin sisältöä tai otsikkoa.

Mikäli edustamasi yhdistys tai yleisötapahtuma käyttää Kompassi-järjestelmää, voidaan sähköpostiohjaukset integroida suoraan Kompassista hallittavaksi.

Huomaa, että B2 ei oletusarvoisesti jaa käyttöön sähköpostilaatikoita. Lisätietoja optioista, ks. verkkopalvelut-alasivu, kohta "sähköpostipalvelut".

Sähköpostilistat - Sakataki

Säätöyhteisö B2 Ry:n tarjoamat sähköpostilistat sijaitsevat palvelimella Sakataki, joka korvasi alkusyksystä 2005 aiemmin erittäin pitkään käytössä olleen Kurai-palvelimen. Käytössä oleva postituslistaohjelma on Mailman. Löydät Mailmanin kotisivuilta laajalti monenlaisia ohjeita, tämän lisäksi ohjelmiston käyttöliittymä tarjoaa monipuolisen ohjeistuksen. Helpottaaksemme käyttöä, monet oletusarvot on säädetty loogisiksi, eli pääosassa tapauksia listan ylläpitäjän ei asetuksiin tarvitse koskea

Järjestelmästä on tulossa vuoden 2024 aikana käyttöön uusi versio. Ao. tiedot koskevat edellistä, yhä rinnalla käytössä olevaa järjestelmää.

Alla kerrotaan tärkeimpien sähköposti- ja web-osoitteiden tiedot. Osoitteissa osoitetyyppi tarkoittaa listan verkko-osoitetta. Näistä yleisin on mailman.animeunioni.org, mutta pari muutakin on käytössä. Alla listan_nimi puolestaan on käyttäjän valitsema nimi postituslistalle, joka päätetään listan perustamisen yhteydessä. Esimerkki listan nimestä on vaikkapa Aninga-hallitus tai Tracon-aktiivit.

Jokaisen sähköpostilistan lähetysosoite, eli osoite johon lähetetyt viestit päätyvät listalle on muotoa listan_nimi@osoitetyyppi. Lähetysosoitteen lisäksi voidaan käyttää lyhyempiä osoitealiaksia sähköpostiohjausten avulla.

Jokaisen listan julkinen www-osoite, josta voi liittyä listalle ja tarkistaa sekä muokata omia asetuksiaan on http://osoitetyyppi/mailman/listinfo/listan_nimi. Listan ylläpitäjä voi rajoittaa liittymisen tehtäväksi vain ylläpitäjän toimesta.

Mikäli listalla on julkisesti katseltavat arkistot, löydät ne osoitteesta http://osoitetyyppi/pipermail/listan_nimi ja tuttuun tapaan, nimi korvataan sähköpostilistan nimellä.

Jokaisen sähköpostilistan hallintaosoite, eli osoite josta voit säätää listan asetuksia ylläpitosalasanalla on http://osoitetyyppi/mailman/admin/listan_nimi.

Kun haluat liittyä jollekin postituslistalle tai poistua sieltä, siirry ensin haluamasi listan www-sivulle (ks. osoitteet ylempänä). Kirjoita "Your email address" kenttään sähköpostiosoitteesi ja tämän alapuolelle haluamasi salasana kahdesti. Mikäli haluat vastaanottaa vain korkeintaan yhden viestin päivittäin, käännä alta löytyvä daily digest -optio asentoon Yes, niin päivän postiliikenne kyseiseltä listalta kasataan yhteen viestiin. Klikkaa sitten subscribe.

Listalta poistuminen ja asetusten tarkistus onnistuu samalta sivulta. Kirjoita alimpaan sivulla näkyvään kenttään oma sähköpostiosoitteesi ja valitse "Unsubscribe or edit options" -painike.

Ohessa vielä muutamia huomioita hallinta-asetuksista. Kun olet kirjautunut hallintasivulle oman listasi hallintasalasanalla, voit muokata laajaa määrää asetuksia. Jokaista asetusta varten on "(Details)" -linkki, jonka alta löydät ko. kohtaan lisäohjeita. Niiden lukeminen on yleensä todella hyvä idea.

General-sivulla on listan perusasetuksia. Sivulla on monia asetuksia, joiden muuttaminen on TODELLA huono idea - muuttamalla esim. public name, host name, base URL tai suffix -asetuksia, listasi ei enää toimi. Yleisestikin ottaen, älä muuta sellaisia asetuksia, joiden toiminnasta et ole täysin varma. General-sivulla kannattaa säätää sekä "terse phrase" eli listan lyhyt nimi sekä "introductory description", joka voi olla useammankin kappaleen mittainen.

Membership Management -alasivuilla voit lisätä tai poistaa jäseniä listalle/-lta käsin. Ohjeet ovat kohtuullisen selviä, Mass Subscription / Mass Removal -sivuille voit kirjoittaa laatikkoon useita osoitteita, yksi per rivi, henkilöistä jotka haluat liittää listalle tai poistaa listalta. Voit myös poistaa henkilöitä listalta ruksaamalla "unsub" ruksin päälle ko. käyttäjän kohdalla.

Mailmanissa on todella monta konfiguraatiomahdollisuutta ja ehkäpä omaksi hyväkseen jopa liikaa vipuja nykyversioissa. Jos et tiedä, eikä yllä ole vastausta, lue ohjeet ja selvennykset. Jos olet vielä epävarma, kysy apua tai jätä ihmeellisimmät kohdat säätämättä.

Sähköpostin luotettavan kulun varmistamiseksi on myös tärkeää varmistaa käytetyn verkko-osoitteen turvatoiminnot, kuten SPF, DKIM ja DMARC. Näihin liittyy asetuksia myös Mailman-järjestelmässä. Kiinnitä huomiota asian hoitoon, mikäli käytät järjestelmää omalla verkkotunnuksellasi. B2:n ylläpitämien osoitteiden osalta asia on säädetty ennalta.

Myös sähköpostilistojen jäsenyyksien hallinta voidaan tietyissä tapauksissa integroida suoraan Kompassi-järjestelmään.

Conikuvat.fi:n palvelut

Conikuvat.fi:n kuva-arkistot (aiemmin Cosplay Finland Tour / Aniki) tarjoavat paikan julkaista tapahtumissa otettuja valokuvia vapaaehtoisille valokuvaajille. Ota yhteyttä suoraan Conikuviin lisätietoja varten.

Lainalaitteet

Lainalaitteista on tarkempi kuvaus erillisellä sivulla. Käytännöistä sovitaan yleensä tapauskohtaisesti.