Coniläppärit ja muu lainattava tietotekniikka

Tämä sivu sisältää yksityiskohtia ja noin kvartaaleittain päivittyvää tietoa saatavilla olevista tietoteknisistä laitteista. Koska laitteita kuitenkin hajoaa sekä joskus allokoidaan muuhun käyttöön, määrät tulee ottaa hyvinä suuntaa antavina lukuina eikä absoluuttisina lupauksina. Tutustuthan lainaamisen pelisääntöihin.

Tilanne per 10/2021

Kannettavat - coniläppärit

Koneet ovat mallisarjoittain. Mallisarjan sisällä on yleensä kahta tai kolmea vuosikertaa koneita. Mitä isompi mallisarjan kirjain, sitä uudemmat koneet. Mallisarjoista luovutaan vanhimmasta päästä alkaen niin, että käytössä on jatkuvasti 50-60 kpl lainattavia koneita, koronarajoitusten aikana puolet tästä. Rautapuolen osalta kaikissa koneissa on SSD-levy, yleensä 128-256 GB, vähintään Full HD -näyttö sekä i7-sarjan prosessori.

  • Poistuneet: Tyypistä A luovuttiin 2017, tyypistä B 2019
  • Tyypin C koneet (Thinkpad T440s, T450s, X250): 20 kpl - C-sarja poistuu H1E/2022 mennessä
  • Tyypin D koneet (Thinkpad X1 Yoga 1st, kosketusnäyttö): 20 kpl (uusi 2019)
  • Tyypin E koneet: (Thinkpad X1 Carbon 5th): Koekäytössä Q4/2021, yleiseen lainaan Q1/2022


C- ja D-koneiden perusohjelmistopakettina on Windows 10 LTSC 2019 + Office 2019. Tyypillä E on Windows 10 Pro CBB + Office LTSC. Oletuskieli on englanti, pyynnöstä koneisiin asennetaan myös suomen kielen paketti Windowsille ja Officelle. Mukana tuleva loppukäyttäjän ohjelappu on aina kaksikielinen. Sovellusvalikoimassa on kokoelma yleishyödyllisiä vapaasti ladattavia sovelluksia, tällä hetkellä LibreOffice, Adobe Reader, Chrome, 7-Zip, Irfanview, Paint.NET, Putty, WinSCP ja VLC.

Coniläppärien mukaan tulee laturit varakappaleineen sekä turvavaijereita. Lisäpyynnöstä myös telakointiasemia, minidp-HDMI näyttöadaptereja (käy C-sarjalaisiin, D- ja E-sarjoissa on natiivi HDMI-liitin) sekä hiiriä. Yhden mallisarjan sisällä käytetään aina identtistä laturia.

Kannettavat - muut

Erikoislaitteet: Medialäppäri 2 kpl, Thinkpad P50 kalibraattorilla + 1 TB SSD + Adobe Lightroom ja Photoshop - valmis paketti valokuvaustiimille. Toimitetaan omissa kantolaukuissaan virtalähteen ja turvavaijerin kera. Medialäppäriin saa pyydettäessä myös telakointiaseman.

Erikoisempiin tilanteisiin voit tiedustella myös Panasonic Toughbook -erikoiskannettavia, jotka soveltuvat käyttöön myös maasto-olosuhteissa ja kestävät myös lämpöä, pakkasta sekä vettä. Käyttöergonomialtaan ja suorituskyvyltään nämä eivät kisaa ym. konetyyppien kanssa mutta erikoistarpeisiin soveltuvat mainiosti.

Pöytäkoneet

Mediatyöasemat "Mediamac", Mac Pro -koneet ovat poistuneet lainakäytöstä 2021. Tilalle on tulossa uudempia vastaavia laitteita alkuvuodesta 2022. Myös näihin tulee saataville täyden version Adobe Creative Cloud.

Videopalvelun pöytäkoneiden tiedot on siirretty stream-sivulle.

Mediamateriaalin taltiointiin on "CLX" minitornikone, varustettuna 9 TB:n RAID-pakalla. Kone toimii Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmällä ja on suunniteltu tapahtumanaikaisen videomateriaalin keräyspisteeksi. Kone voidaan palautuksen jälkeen kytkeä nopean Internet-yhteyden perään jotta tapahtuma saa siirrettyä materiaalit pois.

Vaihtelevasti saatavilla muuta työpöytätekniikkaa. Useimmiten kysyttyjä ovat erittäin pienet työasemat (kuten Intel NUC) ja näytöt mm. mediamaciin.

Viivakoodilukijat

Viivakoodilukijat ovat tarpeellisia mm. e-lippujärjestelmissä, kuten Kompassin tai kirpputorisovellus Kirpun kanssa. B2:lla on muutamia viivakoodilukijoita, n. 10 kpl, jonka lisäksi B2 varastoi Desuconin / Kehittyvien conien Suomi ry:n sekä Traconin viivakoodilukijoita, joita on yhteensä n. 10 kpl. Näiden lainoista tulee sopia ko. yhdistysten hallitusten kanssa, mutta logistiikka voidaan yhdistää.

Tulostimet

Tulostimien lainaajan tulee varautua maksamaan yhden värikasetin hinta, tai ostamaan yksi sopiva värikasetti, ellei käyttö ole todella pientä (alle 100 sivua). Kolmannen osapuolen, ns. merkittömillä värikaseteilla sivuhinta jää pieneksi. Kaikissa tulostimissa on USB- ja ethernet-liitäntä, ellei toisin mainita.

  • Mustavalkolaser (Samsung ML-2855ND, 3310ND ja 3710ND): noin 10 kpl
  • Epson WF-6590 (väri-monitoimi): 1 kpl
  • Lisäksi pari Samsung mustavalko-monitoimilaitetta sekä HP:n pikkulasereita joissa ei ole verkkoliitäntää (vain USB).

Verkko

Dataverkkolaitteet on siirretty yhteiseen conitekniikkavarastoon, jota hoidetaan Con2-yhteisön kautta. Tässä tiivistelmä.

Saatavilla kohtuullinen valikoima langallisen verkon tarvikkeita. Hallittuja 8-48 porttisia gigakytkimiä on n. 10 kpl, pääosa PoE-tuella. Coniverkkolaitteisiin kuuluu myös 10 Gbit-kytkimiä sekä Juniperin palomuuri. Lisäksi saatavilla on Aruban hallittu WLAN-järjestelmä kahdella ohjaimella ja n. 40 kpl tukiasemalla.

Valikoimista löytyy pari kappaletta 4G-reitittimiä koneiden käyttämiseksi ilman paikallista verkkoyhteyttä. Myös sopivan 4G-liittymän laina on mahdollista.

Muuta

Yhteistyöverkostomme kautta yllättävän moni tietotekninen tarve on mahdollista järjestää lainaan sopivalla varoajalla.