Coniläppärit ja muu lainattava tietotekniikka
Tämä sivu sisältää yksityiskohtia ja noin kvartaaleittain päivittyvää tietoa saatavilla olevista tietoteknisistä laitteista. Koska laitteita kuitenkin hajoaa sekä joskus allokoidaan muuhun käyttöön, määrät tulee ottaa hyvinä suuntaa antavina lukuina eikä absoluuttisina lupauksina. Tutustuthan lainaamisen pelisääntöihin.
Tilanne per 07/2024
Kannettavat - coniläppärit
Koneet ovat mallisarjoittain. Mallisarjan sisällä on yleensä kahta tai kolmea vuosikertaa koneita. Mitä isompi mallisarjan kirjain, sitä uudemmat koneet. Mallisarjoista luovutaan vanhimmasta päästä alkaen niin, että käytössä on jatkuvasti n. 60 kpl lainattavia koneita. Rautapuolen osalta kaikissa koneissa on SSD-levy, yleensä 128-512 GB, vähintään Full HD -näyttö sekä i7-sarjan prosessori.
- Poistuneet: Tyypistä A luovuttiin 2017, tyypistä B 2019, tyypistä C 2023
- Tyypin D koneet (Thinkpad X1 Yoga 1st/Carbon 4th, osassa kosketusnäyttö): 26 kpl - D-sarjasta luovutaan vuoden 2024 loppuun mennessä
- Tyypin E koneet: (Thinkpad X1 Carbon 5th/6th/7th, 14", USB-C virta): 52 kpl
- Tulossa: E-sarja jaettaneen alkuvuodesta 2025 alkaen kahteen, josta uusi F-sarja tulee olemaan Windows 11 -pohjainen täysillä sovelluksilla ja E-sarja jää perusmalleiksi osittaisella ohjelmistolla.
Ohjelmistot: Kaikissa koneissa on Windows 10 sekä
kokoelma yleishyödyllisiä sovelluksia:
LibreOffice, Adobe Reader, Chrome, Firefox, 7-Zip,
Irfanview, Paint.NET, WinSCP ja VLC. Ohjelmistojen kieli on englanti.
E-sarjan koneissa on lisäksi Microsoft Office, versio 2019 tai 2021 LTSC.
Coniläppärien mukaan tulee laturit varakappaleineen sekä turvavaijereita. Lisäpyynnöstä myös telakointiasemia sekä hiiriä. Yhden mallisarjan sisällä käytetään aina identtistä laturia.
Kannettavat - muut
Erikoislaitteet: Medialäppäri 6 kpl, tehokkaampien mallisarjojen koneita joissa on erillinen näytönohjain. Osaan saatavilla erikoislisenssejä pyynnöstä, esim. Adobe Creative Cloud ja vMix. Toimitetaan kukin omassa kantolaukussaan virtalähteen, hiiren ja turvavaijerin kera. Medialäppäriin saa pyydettäessä myös telakointiaseman sekä USB-liitännäisen ethernet-adapterin dual LAN -tarpeisiin.
Erikoisempiin tilanteisiin voit tiedustella Panasonic Toughbook -erikoiskannettavia, jotka soveltuvat käyttöön myös maasto-olosuhteissa ja kestävät lämpöä, pakkasta sekä vettä. Käyttöergonomialtaan ja suorituskyvyltään nämä eivät kisaa ym. konetyyppien kanssa mutta erikoistarpeisiin soveltuvat mainiosti.
Pöytäkoneet
Mediatyöasema "Mediamac", iMac Pro, pyydettäessä Adobe Creative Cloud -täyslisenssillä.
Videopalvelun pöytäkoneiden tiedot on siirretty stream-sivulle.
Mediamateriaalin taltiointiin on "CLX" mikrotornikone, 6 TB RAID-tallennustilalla. Kone toimii Debian GNU/Linux -käyttöjärjestelmällä ja on suunniteltu tapahtumanaikaisen videomateriaalin keräyspisteeksi. Kone voidaan palautuksen jälkeen kytkeä nopean Internet-yhteyden perään jotta tapahtuma saa siirrettyä materiaalit pois.
Vaihtelevasti saatavilla muuta työpöytätekniikkaa. Useimmiten kysyttyjä ovat erittäin pienet työasemat (Intel/Asus NUC tai Lenovo TC tiny) ja näytöt.
Viivakoodilukijat
Viivakoodilukijat ovat tarpeellisia mm. e-lippujärjestelmissä, kuten Kompassin tai kirpputorisovellus Kirpun kanssa. B2:lla on omia viivakoodilukijoita n. 20 kpl, jonka lisäksi B2 varastoi Desuconin / Kehittyvien conien Suomi ry:n sekä Traconin viivakoodilukijoita, joita on yhteensä toiset n. 10 kpl. Näiden lainoista tulee sopia ko. yhdistysten hallitusten kanssa, mutta logistiikka voidaan yhdistää.
Toistaiseksi kaikki viivakoodilukijat ovat 1D-lukijoita, pääosin CCD-tyyppiä (=lukee myös näytöltä). 2D-lukijoita on mahdollisesti tulossa loppuvuodesta 2024.
Tulostimet
Tulostimien lainaajan tulee varautua maksamaan yhden värikasetin hinta, tai ostamaan yksi sopiva värikasetti, ellei käyttö ole todella pientä (alle 100 sivua). Värikasetin ei tarvitse olla originaali; kolmannen osapuolen, ns. merkittömillä värikaseteilla sivuhinta jää pieneksi. Kaikissa tulostimissa on USB- ja ethernet-liitäntä, ellei toisin mainita.
- Mustavalkolaser (Samsung ML-2855ND, 3310ND ja 3710ND): noin 10 kpl
- Lisäksi pari Samsung mustavalko-monitoimilaitetta sekä HP:n pikkulasereita joissa ei ole verkkoliitäntää (vain USB).
- Väritulostimien ylläpidosta on luovuttu alkuvuodesta 2024 pienen kysynnän vuoksi.
Verkko
Dataverkkolaitteet on siirretty yhteiseen conitekniikkavarastoon, jota hoidetaan Con2-yhteisön kautta. Tässä tiivistelmä.
Saatavilla kohtuullinen valikoima langallisen verkon tarvikkeita. Hallittuja 8-48 porttisia gigakytkimiä on n. 10 kpl, pääosa PoE-tuella. Coniverkkolaitteisiin kuuluu myös 10 Gbit-kytkimiä sekä Juniperin palomuuri. Lisäksi saatavilla on Aruban hallittu WLAN-järjestelmä kahdella ohjaimella ja n. 40 kpl tukiasemalla.
Valikoimista löytyy pari kappaletta 4G-reitittimiä koneiden käyttämiseksi ilman paikallista verkkoyhteyttä. Myös sopivan 4G-liittymän laina on mahdollista.
Muuta
Yhteistyöverkostomme kautta yllättävän moni tietotekninen tarve on mahdollista järjestää lainaan sopivalla varoajalla.